Vajon hogyan fűthetnek egy gyerekcipőboltot?

Gondolom nem mondok újat azzal, hogy egyre inkább közeledik a tél, kifejezetten hideg a levegő, így már a téli kabátok is előkerülnek szép lassan. Pont egy ilyen fagyos napon mentünk el az unokahúgomnak cipőt nézni, még csak 3 éves múlt, így gyorsan kell lezavarni az ilyesfajta túrákat, mert hamar megunja a dolgot. Rögtön az elején az egyik boltba betérve az volt az első dolgom, hogy leültem az egyik próbáláshoz kitett puffra, bár biztosan idiótán néztem ki, hiszen gyerekeknek van kitalálva. A lényeg, hogy melegedni akartam sürgősen, amíg a többiek cipőt választottak. Egészen hamar át is járt a hő, ekkor gondolkodtam el, hogy vajon, milyen fűtési módokat használhatnak a boltokban. Radiátorokat azért egyre ritkábban látunk üzletekben, így el is kezdtem a telefonomon böngészni, hogy milyen megoldások lehetnek célszerűek.

Ekkor akadtam rá a hőszivattyúkra is, amelyekről őszintén megmondom nem sok fogalmam volt, hogy mik is azok, meg mire jók, így elkezdtem kutakodni kicsit. Valahogy így keveredtem oda a shop.klimaglobal.hu/hoszivattyu_80/stiebel-eltron-hoszivattyu oldalra, ahol konkrét árral is találkozhattam. Ami egyből lejött, hogy ez nem egy olcsó mulatság, még akkor sem, ha most éppen bő 3,1 millió forint helyett már 2,7-ért is beszerezhetjük ezt a jó minőségűnek számító Stiebel Eltron hőszivattyút. Ettől függetlenül úgy vélekedtem róla, hogy biztosan megéri, különben nem árulnák, így lehet, hogy csak a kezdeti befektetés számít soknak, de hosszabb idősíkra lebontva már nem is vészes a helyzet.

Ez így is van, mint, ahogy a legtöbb megújuló, zöld energiaforrás, úgy a hőszivattyú is egy hosszútávú, de igen hatékony befektetés. Környezetkímélő, ezzel a lelkünk is megnyugodhat és büszkén vállalhatjuk fel, hogy mi óvjuk a természetet. A beépített rendszer egyenletesen osztja el a hőt a térben, jó hatásfokkal és gazdaságosan működtethető, sőt a melegvízért is felelős, de akár hűtésre is szolgálhat.

Érdekelt azért, hogy milyen cég az, amelyik ilyenekkel foglalkozik, a Klímaglobál Kft. például már egy 15 éve működő egyéni vállalkozásból nőtte ki magát. Eleinte hűtéstechnikára szakosodtak, főleg a klímákkal foglalkoztak, de ahogy fejlődött a technika, úgy tartották ők is a lépést, így már a hőszivattyúk is ott szerepelnek a palettán. Természetesen nem csak a beszerelés és telepítés a fő profil, hanem a karbantartás, szervizelés is. Ez egyébként egy nagyon fontos pontként is van megemlítve a honlapon, ugyanis ahhoz, hogy ez a hosszútávú projekt egészségesen működjön, évente legalább egyszer szükséges szakszerűen átvizsgáltatni. Elég nagy gond lenne, ha mondjuk a tél közepén derülne ki, hogy valami nincs rendben. Nem mellesleg a garancia egyik feltétele is a rendszeres karbantartás, így ezért is érdemes szem előtt tartani.

Persze biztosan van még jó néhány fűtési lehetőség, amivel lehet mondjuk egy gyerekcipőboltot melegíteni, de elsőre ezen akadt meg a szemem. Egyébként amíg ezeket kibogarásztam sikerült cipőt is választani az unokahúgomnak, így összességében egy mindenkinek hasznos túra volt ez, neki lett új téli cipője, én pedig rengeteget okosodtam.