Nem árt tudni, milyen a házunk energiafelhasználása

Már korábban meséltem az unokahúgomról, de most egészen róla lesz szó, hanem inkább a szüleiről. De természetesen, ő sem maradhat ki a történetből. Éppen nagy cipő vásárlásra indult a család, mert a hideg idő beköszöntével egyértelművé vált, hogy a kishölgynek szüksége van egy új csizmára. Na, nem azért, mert követelőzne, hanem mert valóban kellett neki. Elég aktív gyerek, rendszeresen szétmennek a cipői. A vásárlás apukájának eléggé unalmas volt, ő általában leül és várja a csodát, pontosabban azt, hogy mielőbb végezzenek a lányok. Egy ilyen alkalommal hallott egy másik apukát telefonálni, ház eladással kapcsolatban. A lényege az volt, hogy energetikai tanúsítványt fog kérni az eladótól, mielőtt megvenné tőle a házat.

Unokahúgom szülei, jó pár éve, már a születése előtt haza költöztek külföldről, és Budapest agglomerációjában vettek egy házat, amihez nem kaptak ilyen tanúsítványt. Hirtelen kicsit dühös lett, hogy így adtak el neki valamit, pedig mint megtudta, ez egy kötelező dolog.

Ahogy hazaértek, egyből gép elé ült, és hamar meg is találta a www.e-tanusitas.eu nevű honlapot. Ahogy elkezdte olvasni a tudnivalókat, azonnal meg is nyugodott. Megtudta, hogy amikor ők vásárolták a házukat, akkor még nem volt kötelező az energetikai tanúsítvány kiállítása és átadása az új tulaj részére. Ez egy viszonylag új szabályozás, ami 2012 január elsején lépett életbe.

Ugyan nem akarják eladni a házat, de a dolog felkeltette az érdeklődésüket, kíváncsiak lettek, hogy vajon milyen besorolás alá esik a házuk. A www.e-tanusitas.eu –nál meg is rendelték e-mailen keresztül a tanúsítást. Az adataikat ezután egy mérnöknek továbbítják, hiszen komoly szakértelmet igényel egy ilyen tanúsítvány kiállítása, nem végezheti el akárki. Ez egyébként egy nagyon fontos információ szerintem. Időpontot pedig közvetlenül a felmérést végző mérnökkel kell egyeztetni. Hihetetlen rugalmasak, hiszen akár már a megrendelés napján kimennek a helyszínre, ha szükséges és sürgős lenne a tanúsítvány megléte. De a rokonom számára nem volt az, de így is két nap múlva meg is látogatta őket a szakértő.

A megrendelőnek lényegében semmit nem kell csinálnia, csak biztosítani, hogy megtekinthető az ingatlan, illetve a ház helyrajzi számát kell megadnia. Persze az csak segíti a munkát, ha alaprajzot vagy esetleg műszaki rajzot tudunk mutatni a mérnököknek.

Miután a ház felmérése során rendben találták az ablakokat, a fűtési rendszert és a ház falainak szigetelésével is kifejezetten elégedettek voltak, kiállításra került az egyik legjobb besorolású tanúsítvány.