Napelemmel a gyerekeink jövőjéért: a levegő fontosabb, mint a cipő

A párommal az első gyerekünk várjuk. Mindig is nagyon szerettem volna egy gyereket, elképesztően boldog vagyok, hogy megtaláltam azt az embert, akivel úgy érzem, érdemes gyereket vállalni, és annak is nagyon örülök, hogy milyen rövid ideig kellett próbálkoznunk, mire összejött a kisbaba. Rengeteg rémhírt hall az ember, hogy egyes párok hosszú éveket kísérleteznek, és végül hormonkezelések és mindenféle orvosi beavatkozások ellenére sem sikerül nekik a gyerek. Nekem az örökbe fogadással sincsen semmi bajom, szerintem egy nagyon szép dolog, sőt, szeretnék is mindenképp örökbe fogadni, de a terhesség élményét nem szerettem volna kihagyni.

A minap épp egy bababoltban vásároltam, fel akarok ugyanis készülni rendesen a gyerek érkezésére. A gyerekcipők között válogattam, és fene tudja, hogy a terhességi hormonok miatt-e, de mikor a kezemben tartottam egy párral az apró cipőcskékből, rám tört valami megmagyarázhatatlan szorongás. Mégis milyen ember vállal erre a világra gyereket? Nemcsak szociálisan van rengeteg problémánk, de a globális felmelegedés miatt egyre közeledő klímakatasztrófa nem tudjuk, mennyire fogja ellehetetleníteni az életet a földön.

Azonnal elhatároztam, hogy tenni fogok valamit, nem leszek az az ember, aki karba tett kézzel hárítja másokra a felelősséget, mondván, az emberek mindig azt hitték, hogy valamiféle világvége közeleg, aztán mégis mindent túlélt az emberiség. Amint hazaértem, azonnal rákerestem a neten arra, hogy hogyan lehet napelemek segítségével megtermelni a háztartás számára szükséges energiát.

Nem sok keresgélés után találtam egy szuper oldalt, ahol rengeteg infót találtam a témában. Nemcsak, hogy magáról a napelemmel kapcsolatban sikerült tájékozódnom, de azt is megtudtam, hogy nagyon szuper napelem uniós támogatás is rendelkezésére áll azoknak, akik háztartásukat környezetbarátabbá kívánják tenni.

Nem is hezitáltam túl sokáig, azonnal felvettem velük a kapcsolatot: kértem egy árajánlatot. Az oldal leírásában is szerepel, hogy igazán komoly cég nem vállal el napelem rendszer telepítést addig, amíg nem jártak a helyszínen. Hozzánk is kijöttek, felmérték a ház, a tető állapotát, és megállapították, hogy mehet a napelem, a tetőszerkezet elbírja. Ennek nagyon örültem, és jeleztem, hogy szeretnénk a napelemre uniós támogatást kapni, ha ez lehetséges. Sajnos túl nagy érvágás lett volna anyagilag, ha a baba születése környékén belevágunk a projektbe.

Annyira aranyosak voltak, hogy a papírmunkát is segítettek végig vinni, ugyanis, mint kiderült, a napelem rendszer telepítésének az a leghúzósabb része. Nekünk is majdnem egy hónap kellett hozzá, míg sikerült elintézni a papírmunkát. Szerencsére a napelem uniós támogatás is összejött, így nem volt számunkra annyira megterhelő anyagilag így a gyerek születése előtt nem sokkal.

Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült tenni valamit a környezetünkért, örülök, hogy kivettem a részem abból, hogy egy jobb, biztonságosabb világot adhassak át a gyerekemnek. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak a gyerek jár hosszútávon jól a dologgal, hozzánk már hónapok óta 0 forintos villanyszámlák érkeznek az áramszolgáltatótól – a napelem rendszert telepítő cég javaslatára maradtunk ugyanis a hálózaton −, így máris kezdte magát visszafizetni a telepített napelem rendszer. Én mindenkinek csak javasolni tudom, aki gyereket vállal vagy csak gondolkodik rajta, hogy a terhesvitaminok megvásárlásán túl, nézzen utána, milyen napelem uniós támogatások vannak, és vágjon bele a dologba egy szebb, környezetbarát jövőért!