Gyerekcipők és a fogkő leszedése

Mivel a kisfiam rengeteget nőtt az elmúlt időszakban, nem ért meglepetésként, amikor felpróbáltattam vele a téli cipőit, és bizony egyik sem volt jó rá. Mivel közeledett a hideg idő, nem volt mese, el kellett mennünk cipőt venni neki.

A cipőboltban keresgélés közben figyelmes lettem egy anyukára, aki a kislányának keresett lábbelit hasonló okokból, amiért én is. Közben telefonon beszélgetett valakivel, és akaratlanul is, de fültanúja lettem annak, amit mondott.

Arról beszélt, hogy időpontja van fogorvoshoz fogkő eltávolítása végett. Itt “kihegyeztem” a fülem, hisz rám is várt akkor egy ilyen esemény, és őszintén szólva tartottam is tőle. Megtudtam, hogy bár a fogkő lepolírozásra kerül, és még ha javul is a szájápolás minősége, mégis visszatérhet akármikor, ez nagyon egyénfüggő. Ennek ellenére fontos az eltávolítása, hiszen elszíneződhet, de hosszútávon károsítja magát a fogat és a fogágyat is.

Sajnos nem a legkellemesebb elfoglaltságokhoz tartozik a fogkő eltávolítása, ugyanis alatta és utána a fog érzékennyé válhat. Ennek mérséklése érdekében a szakemberek használnak érzéstelenítő zseléket, szükség esetén érzéstelenítő injekciót is, befejezésnek pedig magas fluoridtartalmú pasztát a polírozás eszközeként.

Megtudtam azt is, hogy a dentálhigiénikus, fogorvos megmutatja azokat a fogásokat, amelyek segítik, hogy minél később térjen vissza a fogkő. Ez viszonylag megnyugtató volt számomra az a csalódás után, hogy a leszedetést többször meg kell ismételni. Mindenesetre tudom, hogy fontos az eltávolítás, úgyhogy én is mindenképp el fogok menni az időpontomra, amit kaptam a fogorvostól.