A Mikulás az idén rendhagyó ajándékot hoz nekem

Hamarosan itt a december hatodika. Ehhez a naphoz mindig nagy reményeket fűzök, rendre valami mesébe illő, váratlan fordulatot várok.

A Mikulás érkezését természetesen gyerekkoromban is mindig nagyon vártam. Minden évben, december ötödikén, már reggel elkezdtem készülődni, reménykedtem benne, hogy sikerül végre összefutnom a Mikulással. Ez persze sosem sikerült, de legalább minden évben eljött hozzánk. Miklós érkezését nagyon lelkesen vártam, a család összes tagjának megtisztítottam, kifényesítettem a csizmáját – gondolom ők ennek nagyon örültek. A cipők tehát az előkészületek szerves részét képezték. Nyilvánvalóan a lelkesedés sosem volt hiábavaló, hiszen Miklós minden évben rengeteg meglepetést rejtett a kiscipőmbe.

Mára már sajnos nem teszi senki a csizmámba az ajándékokat, de így is nagyon szeretem ezt az ünnepet, mindig nosztalgiázok ilyenkor, mindemellett a meglepetések is valahogy rendre előkerülnek. Kicsit más formában, de most is vannak ajándékok. Néhány éve találtam ki, hogy december 6-án, ha más nem, legalább én megajándékozhatnám saját magam. Azóta minden évben veszek magamnak valamit, amire már régóta vágyok. Tavaly nem voltam túlságosan kreatív, egy egyszerű pirítógépet hozott a Mikulás, viszont annak is nagyon örültem. Az idei évben viszont egy igazán rendhagyó ajándékot szeretnék vásárolni.

Hosszú ideje tervezem, hogy átállok a modern energiatermelésre. A környezetkímélés számomra rendkívül fontos, emiatt szeretnék mindent megtenni, amit csak tudok, hogy a károsanyag-kibocsátásomat csökkentsem. Arra gondoltam, hogy veszek egy napelem rendszert. Jónéhány hónapja elterveztem már ezt, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy utána érdeklődjek a dolognak. Néhány napja azonban összefutottam az egyik kedves unokatestvéremmel, Gabival, aki mesélt egy weboldalról, ahol az 5 kw napelem rendszer ár részleteiről is lehet tájékozódni.

Az unokatesóm a napelemrendszer.info oldalt még aznap elküldte. Izgatottan ültem le a számítógéphez, féltem, hogy olyan árakkal fogok találkozni, amik megfizethetetlenek számomra. Ilyen infókkal azonban nem találkoztam. A weboldalról sok hasznos tudnivalót lehet beszerezni a napelem rendszer kivitelezéséről, a megtérülésről, valamint a tervezési folyamatról. Az internetes oldal szerkesztői három személy történetén keresztül mutatják be, hogy miért is éri meg a nap erejét okosan felhasználni. A leghasznosabb hír számomra az volt, hogy a beruházás egyértelműen megtérül, megközelítőleg tíz éven belül. Ennek értelmében nem csak a környezet védelme érdekében lehetnek hasznosak a napelemek, hanem anyagi szempontból is. Első hallásra mondjuk, ez a tíz év elég hosszú időnek tűnik, azonban szakértők szerint, egy jól felszerelt, illetve minőségi alkatrészekből álló napelem rendszer hosszú évtizedekig tökéletesen képes üzemelni, így akár még az unokáimnak is termelheti majd az energiát.

Konkrét árakat sajnos nem találtam a weboldalon, mivel sokat számít, hogy milyen nagy a fogyasztás, milyen a ház, valamint hol található. Emiatt személyre szabott árajánlatot kell kérni. Ehhez található a honlapon egy űrlap, amiben az érdeklődő a személyes adatokon kívül azt is meg kell, hogy adja, hogy mennyi az éves áramfogyasztása. Én ezt az űrlapot kitöltöttem, tehát az első lépést már megtettem.

Még van egy kis idő december 6-ig, addig mindenképp ki kell, hogy derítsem, hogy mennyibe kerülne az én házamra egy napelem rendszer. Egyelőre még biztosat nem tudok, de úgy érzem, hogy az idén az én kiscipőmben bizony napelemek lesznek. Az 5 kw napelem rendszer árak még okozhatnak némi fejtörést, de remélem, hogy még a megfizethető kategóriába fognak tartozni.